KUVANTAMINEN

CT-, RTG- sekä ultraäänitutkimukset Pet-Vet Ortossa

UUTUUTENA CT KUVAUS

Pet-Vet Ortossa on käytössä Animagen Fidex kartiokeilatietokonetomografialaite, eli kotoisammin CT laite. CT ottaa viipalekuvia, joista piirtyy ruudulle kolmiulotteinen kuva. Tästä syystä CT onkin erityisen hyvä tutkimusmenetelmä luuston ja nivelten osalta. CT:llä voidaan hahmottaa tilannetta röntgenkuvausta tarkemmin. Kuvaa pystyy kääntämään kolmiulotteisesti ja kuvaa sekä kohdetta pystyy tarkastelemaan mistä kohdasta ja suunnasta hyvänsä. CT kuvaus onkin usein tarvittava lisäapu haastavammissa kohteissa ja epäselvissä tilanteissa. CT-kuvaus on tehdään nopeasti rauhoituksessa tai nukutuksessa.

RTG on perinteinen ja hyvä tutkimusmenetelmä

Pet-Vet Ortossa otetaan myös perinteisiä RTG kuvia. RTG kuvaus on usein seuraava tutkimusmenetelmä ortopedisen taivuttelututkimuksen jälkeen. Korkeatasoisilla RTG kuvilla pystytään selvittämään suurin osa luusto- ja nivelmuutoksista. Epäselvät tai haastavat tapaukset voivat vaatia tämän lisäksi CT kuvauksen. Nivel- ja luustokuvat otetaan lähes aina rauhoituksessa.

Ultraäänitutkimukset

Ultraääntä käytetään useimmiten apuna pehmytkudosvaurioita tutkittaessa. Ultraäänitutkimuksessa voidaan kuvantamisen aikana liikuttaa raajaa ja nähdä esimerkiksi jänteiden liikkumisen rajoittuneisuutta ja muutoksia. Ultraäänellä tutkitaan useimmiten jänteitä, jännetuppeja ja lihaksia. Ultraäänitutkimus on etenkin vammojen paranemisen seurantaan erinomainen menetelmä ja se pystytään useimmiten suorittamaan niin, että potilas on hereillä.