KUVANTAMINEN

CT-, RTG- sekä ultraäänitutkimukset Pet-Vet Ortossa

UUTUUTENA CBCT KUVAUS

Pet-Vet Ortossa on käytössä Animagen Fidex kartiokeilatietokonetomografialaite eli CBCT laite. CBCT ottaa viipalekuvia, joista piirtyy ruudulle kolmiulotteinen kuva. Tästä syystä CBCT onkin erityisen hyvä tutkimusmenetelmä luuston ja nivelten osalta. CBCT:llä voidaan hahmottaa tilannetta röntgenkuvausta tarkemmin. Kuvaa pystyy kääntämään kolmiulotteisesti ja näin ollen kohdetta pystyy tarkastelemaan mistä kohdasta ja suunnasta hyvänsä. CBCT-kuvaus onkin usein tarvittava lisäapu haastavammissa kohteissa ja epäselvissä tilanteissa. CBCT-kuvaus tehdään nopeasti rauhoituksessa tai nukutuksessa.

RTG on perinteinen ja hyvä tutkimusmenetelmä

Pet-Vet Ortossa otetaan myös perinteisiä röntgenkuvia. RTG kuvaus on usein seuraava tutkimusmenetelmä ortopedisen taivuttelututkimuksen jälkeen. Korkeatasoisilla RTG kuvilla pystytään selvittämään suurin osa luusto- ja nivelmuutoksista. Epäselvät tai haastavat tapaukset voivat vaatia tämän lisäksi esimerkiksi CT-kuvauksen. Nivel- ja luustokuvat otetaan lähes aina rauhoituksessa.

Ultraäänitutkimukset

Ultraääntä käytetään useimmiten apuna pehmytkudosvaurioita tutkittaessa. Ultraäänellä tutkitaankin useimmiten jänteitä, jännetuppeja ja lihaksia. Ultraäänitutkimuksessa voidaan kuvantamisen aikana liikuttaa raajaa ja nähdä esimerkiksi jänteiden liikkumisen mahdollista rajoittuneisuutta sekä muutoksia. Ultraäänitutkimus on etenkin vammojen paranemisen seurantaan erinomainen menetelmä ja se pystytään useimmiten suorittamaan niin, että potilas on hereillä.