ONTUMATUTKIMUS ON DIAGNOSTIIKAN A JA O

Kokeneen ortopedin tekemä taivuttelututkimus aloittaa ontumapotilaan diagnostiikan.

HYVIN TAIVUTELTU ON JO LÄHES TUTKITTU

Meille ovat tervetulleita aivan tavalliset kotikoirat kuin urheilu- ja työkoiratkin. Olemme erikoistuneita myös kissojen ortopedisiin ongelmiin. Tutkimme potilaat aina huomioiden niiden lähtökohdat ja käyttötarkoituksen. Myös omistajan toiveet tutkimusten hinnasta sekä laajuudesta otetaan huomioon. Jokainen potilaamme saa siis yksilöllisen käynnin. Pet-Vet Orto ortopedinen eläinlääkäriasema on siis jokaisen koiran ja kissan eläinlääkäri, mikäli ontumaa ilmenee. Kaikkein tärkeintä on tehdä jokaiselle potilaalle kattava systemaattinen taivuttelututkimus. Tällä päästään jo pitkälle ontuman syyn selvittämisessä. Tervetuloa!

Ontuman syy pystytään alustavasti ennakoimaan, kun tiedetään potilaan ikä, rotu sekä tapahtumat, jotka edelsivät ontuman ilmenemistä. Nuorilla koirilla ja kissoilla esiintyy aivan erilaisia ortopedisiä sairauksia ja murtumia kuin aikuisilla. Tästä syystä kokenut ortopedi pystyy rajaamaan vaihtoehtoja hyvinkin tarkkaan vain esitietojen perusteella. Ortopedin kokemus vaikuttaa eri tutkimusmenetelmien valintaan sekä tarpeellisuuteen.

Ontuvan potilaan tutkimuksessa tärkeintä on tehdä sille kattava ortopedinen taivuttelututkimus sekä seurata sen liikkumista. Myös kissoilla on tärkeää seurata potilaan käytöstä sekä taivutella nivelet oikeaoppisesti. Kuvantaminen on ontuman syyn selvittämisessä aina lisätutkimus ja ennen kuvaukseen lähtemistä olisi potilaasta jo oltava jonkinlainen ennakkoaavistus mistä on kysymys. Usein kuvia otetaan myös asioiden poissulkemiseksi. Ontuvasta potilaasta ei voi tehdä diagnoosia pelkästään RTG tai CT kuvia katsomalla. Tärkeä painoarvo on myös ortopedisellä tunnustelu- ja taivuttelututkimuksella.

Kun tulet ontuvan lemmikin kanssa klinikalle olisi hyvä miettiä etukäteen seuraavia asioita:
Kuinka kauan potilas on ontunut? Onko potilas ontunut esimerkiksi nuorena ja sitten ollut välillä parempi? Onko ontuma ollut jatkuvaa vai vaihtelevaa?
Esiintyykö ontuma liikkeessä eli lemmikkiä rasitettaessa vai levon jälkeen?
Onko potilaassa ollut punkkeja matkan varrella?
Liittyikö ontuman ensihavaitsemiseen jokin tapaturma tai tietty liikerata?