Meille ovat tervetulleita aivan tavalliset kotikoirat kuin urheilu- ja työkoiratkin. Olemme erikoistuneita myös kissojen ortopedisiin ongelmiin. Tutkimme potilaat aina huomioiden niiden lähtökohdat ja käyttötarkoituksen. Myös omistajan toiveet tutkimusten hinnasta sekä laajuudesta otetaan huomioon. Jokainen potilaamme saa siis yksilöllisen käynnin. Ortopedinen eläinlääkäriasema on siis jokaisen koiran ja kissan eläinlääkäri, mikäli tuki-ja/tai liikuntaelinvaivoja ilmenee. Kaikkein tärkeintä on tehdä jokaiselle potilaalle kattava systemaattinen taivuttelututkimus, joskus sen avulla päästään jo diagnoosiin, mutta tarvittaessa meillä on käytössä myös röntgen, CBCT ja/tai ultraäänitutkimus apuna! Tervetuloa!
HYVIN TAIVUTELTU ON JO LÄHES TUTKITTU
Kun tulet ontuvan lemmikin kanssa klinikalle voit miettiä etukäteen seuraavia asioita:
Liittyykö ontuman alkamiseen tapaturma?
Kuinka kauan potilas on ontunut?
Onko ontuminen jatkuvaa vai ilmeneekö se vain ajoittain?
Onko potilas ontunut esimerkiksi nuorena ja sitten ollut välillä parempi?
Esiintyykö ontuma liikkeessä eli lemmikkiä rasitettaessa vai levon jälkeen?
Onko potilaassa ollut punkkeja matkan varrella?

Ontuvan potilaan tutkimuksessa tärkeintä on tehdä sille kattava ortopedinen taivuttelututkimus sekä seurata sen liikkumista. Myös kissoilla on tärkeää seurata potilaan käytöstä sekä taivutella nivelet oikeaoppisesti. Ortopedisessä tutkimuksessa kaikki nivelet taivutetaan huolellisesti ja niiden liikeradat tarkastetaan. Potilaan reaktioita tarkkaillaan aina tutkimusta tehdessä. Tämän lisäksi potilaalle tehdään testejä, kuten vetolaatikkotesti, jolla voidaan arvioida mm. ristisiteen kuntoa.
Kuvantaminen on ontuman syyn selvittämisessä joskus hyvinkin tarpeellinen lisätutkimus, kuvattavat kohteet päätetään ortopedisen tutkimuksen perusteella. Röntgenkuvien/CT:n/ultraäänen avulla voidaan päästä diagnoosiin, mutta sen lisäksi voidaan poissulkea asioita.
Potilaat rauhoitetaan diagnostista kuvantamista varten (Rtg, CT), jotta kuvat olisivat laadullisesti riittävän hyviä. Potilas tulee pystyä asettelemaan haluttuun asentoon, ja sen tulee pysyä kuvissa paikoillaan ja riittävän rentona. Rauhoittaminen on monesti myös potilaalle stressittömämpi vaihtoehto, jotkut kuvausasennot voivat olla epämiellyttäviä jos potilas jännittää kovin vastaan.
