Nivelrikko

Yleinen ongelma kissoilla ja koirilla

Nivelrikko on erittäin yleinen ongelma eläimillä. Nivelrikko on prosessi, jossa nivelten normaali rakenne pikkuhiljaa tuhoutuu ja aiheuttaa sitä kautta kipua ja liikkumisvaikeuksia eläimelle. Nivelrikon kehittyminen on pitkällinen ja monitekijäinen prosessi. Sille altistavat etenkin rakenteelliset heikkoudet ja ylipaino, mutta myös perinnölliset tekijät ja yksipuolinen rasitus. Vanhoilla eläimillä nivelrikkoa esiintyy useammin kuin nuorilla.

Nivelrikkoa voidaan hoitaa

Nivelrikon hoidossa avainasemassa ovat painonhallinta, ruokavalio, liikunta, kuntoutus sekä tulehdusta estävät kipulääkkeet ja lisäravinteet. Ylipaino aiheuttaa nivelille ylimääräistä paino rasitusta ja lisää kipua. Jo 6% painonpudotuksen on tutkittu tuovan merkittävää apua nivelrikkoiselle potilaalle. 30 kiloisella koiralla tämä tarkoittaa vain 1,8kg painon pudotusta. Ruokavaliolla tuetaan painonhallintaa ja osassa nivelsairaiden koirien ruokia on lisätty omega 3 rasvahappoja ja rustontukiaineita, jotka vähentävät kipua sekä parantavat nivelrustojen kuntoa. Hallittu liikunta ehkäisee lihavuutta ja vahvistaa lihaksia. Nivelrikkoisen potilaan kanssa on hyvä tehdä useita lyhyitä lenkkejä päivässä ja liikunnan tulee olla säännöllistä. Lihakset tukevat sairaita niveliä ja lihaskunnon säilyttäminen on erittäin tärkeää nivelrikon hoidossa. Tulehduskipulääkkeitä käytetään eläinlääkärin suositusten mukaisesti, kun kipuilua ei kotikonstein saada hallittua. Kipulääkitys voi olla jatkuvaa tai ajoittaista. Ortopedisi tietää parhaan kipulääkityksen sinun lemmikillesi. Fysioterapiasta, hieronnasta ja vesijumpasta on suurta apua nivelrikkoiselle potilaalle.Vesiallasterapia on oiva keino lihasten kasvattamiseen ja kunnon ylläpitoon. 

Kun nivelrustot alkavat vaurioitua, vapautuu niveleen ja sitä ympäröivään kudokseen tulehduksenvälittäjäaineita. Nämä ärsyttävät hermopäätteitä, lisäävät nivelnesteen määrää, houkuttelevat paikalle valkosoluja ja rappeuttavat nivelrustoa ja muita nivelten rakenteita. Tällöin vapautuu myös entistä enemmän tulehduksenvälittäjäaineita ja noidankehä on valmis. Nivelrusto ohenee, nivelkapseli ärtyy, luurakenteet alkavat kasvattamaan uudisluuta ja rustonalainen luu tiivistyy. Nivelen liikkuvuus rajoittuu kivusta ja muutoksista johtuen. Nivelten rakennetta ei voida palauttaa enää normaaliksi, kun se on alkanut vaurioitumaan. Sen etenemistä ja oireita voidaan kuitenkin hidastaa huomattavasti lääkkeellisesti, ravintolisin, muiden hoitojen (akupunktio, laser jne), painonhallinnan sekä sopivan liikunnan avulla. On tärkeää puuttua nivelrikkoon jo alkuvaiheessa, sillä ns. neuropaattiseksi kivuksi muuttuessaan nivelkipu on hyvin ikävä ja vaikeasti hoidettava.