Nivelrikko

Yleinen ongelma kissoilla ja koirilla

Nivelrikko on erittäin yleinen ongelma eläimillä. Nivelrikko on prosessi, jossa nivelten normaali rakenne pikku hiljaa tuhoutuu ja aiheuttaa sitä kautta kipua ja liikkumisvaikeuksia eläimelle. Nivelrikon kehittyminen on pitkällinen ja monitekijäinen prosessi. Sille altistavat etenkin rakenteelliset heikkoudet ja ylipaino, mutta myös perinnölliset tekijät, voimakas monotoninen rasitus, liikunta ja ravinto. Vanhoilla eläimillä nivelrikkoa esiintyy useammin kuin nuorilla, koska vuosien saatossa ehtii tulla suuremmat muutokset.

Nivelrikkoa voidaan hoitaa

Nivelrikon hoidossa avainasemassa ovat painonhallinta, ruokavalio, liikunta, kuntoutus sekä tulehdusta estävät kipulääkkeet ja lisäravinteet. Ylipaino aiheuttaa nivelille ylimääräistä paino rasitusta ja lisää kipua. Jo 6% painonpudotuksen on tutkittu tuovan merkittävää apua nivelrikkoiselle potilaalle. 30 kiloisella koiralla tämä tarkoittaa vain 1,8kg painon pudotusta. Ruokavaliolla tuetaan painonhallintaa ja osassa nivelsairaiden koirien ruokia on lisätty omega 3 rasvahappoja ja rustontukiaineita, jotka vähentävät kipua sekä parantavat nivelrustojen kuntoa. Hallittu liikunta - ehkäiseen lihavuutta ja vahvistaa lihaksia. Nivelrikkoisen potilaan kanssa on hyvä tehdä useita lenkkejä päivässä. Lihakset tukevat sairaita niveliä ja lihaskunnon säilyttäminen on erittäin tärkeää nivelrikon hoidossa. Tulehduskipulääkkeitä käytetään eläinlääkärin suositusten mukaisesti kun kipujaksoja ei kotikonstein saada hallittua. Kipulääkitys voi olla jatkuvaa tai ajoittaista. Ortopedisi tietää parhaan kipulääkityksen sinun lemmikille. Fysioterapiasta ja vesijumpasta on suurta apua nivelrikkoiselle potilaalle. Pet-Vet Ortossa koira voi kuntouttaa lihaksistoa vesikävelyaltaassamme. Myös kiropraktiset eläinlääkäripalvelut sekä koirahieronta ja lihashuolto on nyt saatavilla kauttamme!

Kun nivelrustot alkavat vaurioitua, vapautuu niveleen ja sitä ympäröivään kudokseen tulehduksenvälittäjäaineita. Nämä ärsyttävät hermopäätteitä, lisäävät nesteenkertymistä niveleen, houkuttelevat paikalle valkosoluja ja rapauttavat nivelrustoa ja muita nivelten rakenteita. Tällöin vapautuu myös entistä enemmän tulehduksenvälittäjäaineita ja noidankehä on valmis. Nivelrusto ohenee, nivelkapseli ärtyy, luurakenteet alkavat kasvattamaan uudisluuta (ns. osteo-ja entesiofyytit) ja rustonalainen luu tiivistyy. Nivelen liikkuvuus rajoittuu kivusta ja muutoksista johtuen. Nivelten rakennetta ei voida palauttaa enää normaaliksi kun se on alkanut vaurioitumaan. Sen etenemistä ja oireita voidaan kuitenkin hidastaa huomattavasti lääkkeellisesti, ravintolisin, muiden hoitojen (akupunktio, laser jne) painonhallinnan ja sopivan liikunnan avulla. On tärkeää puuttua nivelrikkoon jo alkuvaiheessa, sillä ns. neuropaattiseksi kivuksi muuttuessaan nivelkipu on hyvin ikävä ja vaikeasti hoidettava.