RISTISIDEVAMMAT YLEISIÄ KISSOILLA JA KOIRILLA

Eturistisiteen repeämää nähdään erittäin monella rodulla ja eri ikäisillä yksilöillä. Useimmiten repeämät tulevat kuitenkin vanhemmille eläimille, koska toisin kuin ihmisillä, eläimillä vammaan liittyy ajan kuluessa ristisiteen rakenteen heikentyminen. Kissat voivat olla hieman nuorempia vamman ilmentyessä ja vammoja esiintyy etenkin ulkoilevilla kissoilla. Ristisidevaurio voi tulla myös tapaturman seurauksena. Koska ristisidettä kuormittavat tekijät ja rakenteet ovat molemmissa takajaloissa symmetriset, siksi ristisiderepeämiä nähdään usein molemmissa polvissa. Noin 50% koirapotilasta katkaisevat molempien polvien ristisiteet kahden vuoden sisään. Hyvän lopputuloksen saamiseksi ristisiderepeämät ovat eläinpuolella aina kirurgisia tapauksia. TPLO on nykysuositusten mukaan ensisijainen leikkausmenetelmä ristisidevaurioissa.

Jos polvessa havaitaan sekä patellaluksaatio että ristisidevaurio, voidaan molemmat korjata modifioidulla TPLO tekniikalla. Toimenpiteessä tehdään muilta osin normaali TPLO-leikkaus, mutta sääriluun yläosaa siirretään myös hieman sivusuunnassa nelipäisen reisilihaksen tuottaman voiman ohjaamiseksi patellan kannalta suoremmin. Kiinnitys näissä tapauksissa vaatii usein erikoislevyn tai muokatun levyn. Samalla leikkauskerralla voidaan myös syventää lumpioura sekä tehdä tarvittavat kiristykset nivelkapseliin.

Ristisiderepeämän diagnosointi

Oireet ristisiderepeämästä ovat moninaiset, totaalisesta jalan käyttämättömyydestä lievään hetkittäiseen ”varpisteluun”. Monesti ristisidevaurio pystytään tunnustelemaan polvesta ristisidevauriolle tyypillisen yliliikkuvuuden "vetolaatikkotestin" sekä turvoituksen perusteella.  Yleensä diagnoosiin päästään jo ortopedisessä tutkimuksessa, mutta diagnoosi varmistuu muiden ontumista aiheuttavien syiden poissulkemisella ja röntgeenkuvauksella, joissa nähdään ristisiderepeämälle tyypillisiä löydöksiä. Leikkausta suunnitellessa potilaan polvesta otetaan aina röntgenkuvat. 

Ristiside sijaitsee polvinivelen keskellä, ja sen tehtävänä on estää sääriluun liikkumista eteen-taakse suunnassa suhteessa reisiluuhun. Ristisiteitä on kaksi, etummainen ja takimmainen. Eturistisidevaurio onkin yksi yleisimpiä takajalan ontuman syitä, ristiside voi vaurioitua osittain tai katketa kokonaan. Takimmaisen ristisiteen katkeaminen on hyvin harvinaista.