VIRALLISET KUVAUKSET

Suomen Kennelliitto suosittaa usealle koirarodulle jalostusta ohjaavia virallisia luustokuvauksia. Kuvauksella pyritään kartoittaa perinnöllisiksi luokiteltuja vikoja ja sairauksia (ns. PEVISA). Nämä tutkimukset on usein tehtävä ennen astutusta, jotta pennut hyväksytään rekisteröitäviksi. Usein myös koirat, joita ei käytetä jalostukseen, tutkitaan Kennelliiton suositusten ja voimassa olevan PEVISAn mukaan. Rotukohtaisista PEVISA-määräyksistä saa tietoa rotujärjestöiltä tai Kennelliitosta

Röntgenkuvaukset

Pet-Vet Ortossa suoritetaan virallisia kyynär-, lonkka-, olka- ja selkäröntgenkuvauksia. Koirat rauhoitetaan kuvausta varten. Ennen kuvauksiin saapumista omistajan tulee ottaa selvää mitä kuvia rodun PEVISA vaatii ja halutaanko tämän lisäksi laajempia tutkimuksia. Lisätietoa kennelliiton https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys sivulla. Lisäksi omistajan toivoessa kuvataan tietyillä roduilla kyynär- ja olkanivelet inkongruenssin ja OCD-irtopalojen varalta. Nämä kuvat lähetetään INCOC-lausuntapalveluun (www.incoc.fi). Kaikkiin virallisiin kuvauksiin on omistajan tehtävä lähete sähköisesti etukäteen joko Kennelliiton omakoira- tai INCOC-palvelussa.

Ennakkolähete tuli pakolliseksi kaikkiin terveystutkimuksiin 3.1.2022. Kun ennakkolähete on tehty, lähetämme kuvat Kennelliittoon lausuttavaksi.


Kennelliitto ei anna nykyään enää kyynärlausuntoja kaikista roduista:
-kaikki bassetit, lukuun ottamatta basset houndia ja grand basset griffon vendeeniä
-dreeveri
-kiinanpalatsikoira
-lhasa apso
-länsigöötanmaanpystykorva
-mäyräkoirat
-shih tzu
-skyenterrieri
-tiibetinspanieli

Näille roduille ja muillekin on mahdollista saada INC- (kyynärnivelen inkongruenssin) ja OC- (olkanivelen osteokondroosi) lausunnot. Näitä kuvia ei siis arvostella Kennelliitossa vaan INCOC.fi, jossa myös tulokset julkaistaan. Omistajan on tehtävä lähete etukäteen ja maksettava lausuntomaksu, jonka jälkeen omistaja saa linkin joka toimitetaan sähköisesti Petvet Orton sähköpostiin orto@petvet.fi.

Otamme tutkimusten yhteydessä tarvittaessa myös jalostusta ohjaavia geeni- ja vasta-ainetestejä sekä irtosolunäytteitä. Mikäli sinulla on lisää kysymyksiä, vastaamme mielellään niihin sähköpostitse orto@petvet.fi.