FYSIOTERAPIA

Vetreänä ennaltahkäisevästi tai leikkausten jälkeen

Fysioterapia käynti alkaa aina omistajan haastattelulla ja eläintä tarkkailemalla. Käynnillä havaitaan mm. erilaiset poikkeamat liikkumisessa ja käyttäytymisessä. Samalla eläin saa rauhassa tutustua ja rentoutua. Seuraavaksi suoritetaan tapauksen mukaan erilaisia testauksia ja liikeanalyysi. Fysioterapeuttisen tutkimuksen perusteella tehdään arvio tilanteesta, sekä laaditaan suunnitelma ja tavoite. Ennaltaehkäisevässä eläinfysioterapiassa harjoitteluohjelma laaditaan käyttötarkoitukseen perustuen, koiran heikkouksia tukevaksi. Näin pyritään välttämään mahdolliset rasitusvammat. Seniorikoirien kohdalla keskitytään pääosin hyvän lihaskunnon ylläpitoon ja nivelten liikelaajuuksien säilyttämiseen. Manuaalisia tekniikoita käytetään tarvittaessa täydentämään terapeuttista harjoittelua.

JUMPATAAN YHDESSÄ

Yleensä jo ensimmäisellä kerralla harjoitellaan omistajan kanssa ensimmäiset kotijumppaliikkeet läpi ja omistaja saa ohjeet kirjallisena mukaansa. Jatkossa edetään nousujohteisesti koiran edistymisen ja mahdollisen toimenpiteen määrittelemien rajoitusten mukaan.

Fysioterapeutti Hanna-Leena Tammelin 050-3718889

Fysioterapian tarve arvioidaan yksilöllisesti. Välttämättä omistaja ei aina osaa itse arvioida tarvetta, jos varsinaisia oireita, kuten ontumista ei ole. Jos koira on urheilukoira tai seniori-iässä, on hyvä välillä käydä eläinfysioterapeutin tarkastuksessa. Ortopedisten leikkausten jälkeen fysioterapia kuuluu olennaisena osana koiran parantumiseen. Myös neurologiset kuntoutujat ja esim. välilevytyräleikatut tarvitsevat ehdottomasti eläinfysioterapiaa. Sairaan koiran fysioterapiasta päättää aina eläinlääkäri ja kuntoutus tehdään yhteistyössä hoitavan eläinlääkärin kanssa.